4 Eylül 2016 Pazar

YOL AYRIMINDA İKİ İSİM

Efkan Ala'nın istifasıyla ilgili pek çok senaryo yazılıp çiziliyor son günlerde.Kısa bir toparlamak istiyorum ben de.Ala'nın bırakmasının arkaasındaki neden Cumhurbaşkanı Erdoğan tarrafından performans sorunu olarak açıklandı.İki şekilde değerlendirmek mümkün performans sorununu.

Birincisi;Ala'nın göreve gelmesinden sonra Türkiye ciddi anlamda olaylı günler geçirdi.Bir yandan iç istihbarat servislerindeki Fetö unsurlarıyla uğraşmaya çalışan Ala,20 Temmuz 2015 sonrası Suruç saldırısı ile başlayan bir terör dalgasıyla karşı karşıya kaldı.Fakat sürekli gündemden düşmeyen Pkk ve Işid saldırıları istihbarat ve güvenlik zaafını akla getirdi.

İkincisi ise;17 Aralık 2015 gününden sonra yoğunlaşşan Fetö ile mücadele konusu.Bu mücadelede  başrolleri MİT ve İçişleri paylaşıyor.Büyük mesafe katedildiği açık.Ancak yetmedi  zira 15 Temmuz gecesi yaşananlar önlenemedi.Sonrasında kurumlarda Fetö temizliği başladı haliyle.Fakat yine belli bir yol alınsa da Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın istediği hızda ilerleyemedi süreç.

Sonuçta yıllardır Cumhurbaşkanı ile çalışmış bir isimdi Efkan Ala.Bir çırpıda güle güle denemezdi kaba tabirle.Başbakan durumu Ala ile görüştü ve yapmak istediğini anlattı.Alla da tamamdır deyince durum Cumhurbaşkanı'na aktarıldı.Erdoğan da gerekçe ve çözüm önerisini haklı buldu ve  sonuç Efkan Ala istifasını sundu.

Son zamanlarda da bu konuyla ilgili hükümet çevrelerinde birtakım eleştriler söz konusu.Bir kulak verelim.Başbakan Yıldırım,göreve başladığı günden itibaren bütün tasarruflarını icraate göre belirliyor.15 Temmuz sonrası Fetö ile mücadele istediği gibi gitmeyince faturayı Ala'ya kesti.Çünkü devletin haber ve bilgi kaynağı MİT ve İçişleriydi.

Fetö'nün sözde hava imamı Adil Öksüz'ün yılan hikayesine dönen arama çalışmalarının da süreci hızlandırdığını söylemek mümkün.Aynı şeklde yargının ihtiyacı olan bilgilerin ivediyle temin edilememesi.

Diğer taraftan Fetö ile mücadelede belediyelerin mercek altına alınması da çok yavaştı.Fetö'cü olldukları gerekçesiyle yaptırım uygulanan bir çok isme,Ak Parti teşkilatından destek veren referanslar da süreci iyice yavaşlatıyordu.Bütün bu sorunlar,Başbakan'ın Efkan Ala ile yollarını ayırmasına neden oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder